Warning: jsMath requires JavaScript to process the mathematics on this page.
If your browser supports JavaScript, be sure it is enabled.

Hst 3

Leerdoelen:

Leerdoelen bij dit hoofdstuk

Bij dit hoofdstuk horen de onderstaande leerdoelen:

LeerdoelOpgaven waarbij dit aan bod komt
3.1.1 Je kunt de drie fasen van water herkennen in de praktijk.§1: Opg
3.1.2 Je kunt de drie fasen waarin water kan voorkomen beschrijven met het deeltjesmodel.§1: Opg
3.1.3 Je kunt met het deeltjesmodel verklaren waarom ijs en veel andere vaste stoffen een kenmerkende kristalstructuur hebben.§1: Opg
3.1.4 Je kunt uitleggen wat cohesie en adhesie zijn.Plusstof §1: Opg
3.2.1 Je kunt beschrijven hoe je de temperatuur van de lucht om je heen kunt meten.§2: Opg
3.2.2 Je kunt de onderdelen van een vloeistofthermometer benoemen.§2: Opg
3.2.3 Je kunt uitleggen hoe een vloeistofthermometer werkt.§2: Opg
3.2.4 Je kunt een digitale thermometer beschrijven.§2: Opg
3.2.5 Je kunt uitleggen wat het meetbereik van een thermometer is.§2: Opg
3.2.6 Je kunt een thermometer voorzien van een schaalverdeling in graden Celsius door gebruik te maken van het smeltpunt van ijs en het kookpunt van water.§2: Opg
EXTRA 3.2.7 Je kunt uitleggen waarom en hoe op een vliegveld snel de lichaamstemperatuur van reizigers gemeten wordt.Plusstof §2: Opg
3.3.1 Je kunt de zes fase-overgangen van stoffen benoemen.§3: Opg
3.3.2 Je kunt beschrijven hoe de fase-overgangen van water een belangrijke rol spelen bij allerlei weersverschijnselen.§3: Opg
3.3.3 Je kunt met het deeltjesmodel verklaren hoe het komt dat de temperatuur een belangrijke rol speelt bij smelten en verdampen.§3: Opg
EXTRA 3.3.4 Je kunt uitleggen hoe het komt dat water krimpt bij afkoelen tot 4 °C en vervolgens weer uitzet bij verder afkoelen tussen 4 °C tot 0 °C.Plusstof §3: Opg
3.4.1 Je kunt beschrijven wat er gebeurt als water kookt.§4: Opg
3.4.2 Je kunt beschrijven wat het kookpunt en smeltpunt (vriespunt/stolpunt) van een stof zijn.§4: Opg
3.4.3 Je kunt uitleggen waarom het kookpunt en smeltpunt stofeigenschappen zijn.§4: Opg
3.4.4 Je kunt uitleggen hoe je het vriespunt of smeltpunt van water kunt verlagen.§4: Opg
3.4.5 Je kunt in een temperatuur-tijddiagram smelt-, stol-, en kookgrafieken van een stof interpreteren.§4: Opg
EXTRA 3.4.6 Je kunt het verschil tussen een kookpunt en een kooktraject uitleggen aan de hand van een kookgrafiek in een temperatuur-tijddiagram.Plusstof §4: Opg
Deze pagina is voor het laatst geupdate op 21-10-2021