Leerdoelen bij dit hoofdstuk
|
|
|
Bij dit hoofdstuk horen de onderstaande leerdoelen:
Leerdoel | Opgaven waarbij dit aan bod komt |
3.1.1 Je kunt de drie fasen van water herkennen in de praktijk. | §1: Opg |
3.1.2 Je kunt de drie fasen waarin water kan voorkomen beschrijven met het deeltjesmodel. | §1: Opg |
3.1.3 Je kunt met het deeltjesmodel verklaren waarom ijs en veel andere vaste stoffen een kenmerkende kristalstructuur hebben. | §1: Opg |
3.1.4 Je kunt uitleggen wat cohesie en adhesie zijn. | Plusstof §1: Opg |
3.2.1 Je kunt beschrijven hoe je de temperatuur van de lucht om je heen kunt meten. | §2: Opg |
3.2.2 Je kunt de onderdelen van een vloeistofthermometer benoemen. | §2: Opg |
3.2.3 Je kunt uitleggen hoe een vloeistofthermometer werkt. | §2: Opg |
3.2.4 Je kunt een digitale thermometer beschrijven. | §2: Opg |
3.2.5 Je kunt uitleggen wat het meetbereik van een thermometer is. | §2: Opg |
3.2.6 Je kunt een thermometer voorzien van een schaalverdeling in graden Celsius door gebruik te maken van het smeltpunt van ijs en het kookpunt van water. | §2: Opg |
EXTRA 3.2.7 Je kunt uitleggen waarom en hoe op een vliegveld snel de lichaamstemperatuur van reizigers gemeten wordt. | Plusstof §2: Opg |
3.3.1 Je kunt de zes fase-overgangen van stoffen benoemen. | §3: Opg |
3.3.2 Je kunt beschrijven hoe de fase-overgangen van water een belangrijke rol spelen bij allerlei weersverschijnselen. | §3: Opg |
3.3.3 Je kunt met het deeltjesmodel verklaren hoe het komt dat de temperatuur een belangrijke rol speelt bij smelten en verdampen. | §3: Opg |
EXTRA 3.3.4 Je kunt uitleggen hoe het komt dat water krimpt bij afkoelen tot 4 °C en vervolgens weer uitzet bij verder afkoelen tussen 4 °C tot 0 °C. | Plusstof §3: Opg |
3.4.1 Je kunt beschrijven wat er gebeurt als water kookt. | §4: Opg |
3.4.2 Je kunt beschrijven wat het kookpunt en smeltpunt (vriespunt/stolpunt) van een stof zijn. | §4: Opg |
3.4.3 Je kunt uitleggen waarom het kookpunt en smeltpunt stofeigenschappen zijn. | §4: Opg |
3.4.4 Je kunt uitleggen hoe je het vriespunt of smeltpunt van water kunt verlagen. | §4: Opg |
3.4.5 Je kunt in een temperatuur-tijddiagram smelt-, stol-, en kookgrafieken van een stof interpreteren. | §4: Opg |
EXTRA 3.4.6 Je kunt het verschil tussen een kookpunt en een kooktraject uitleggen aan de hand van een kookgrafiek in een temperatuur-tijddiagram. | Plusstof §4: Opg |