Introductie op het schooljaar |
Dit schooljaar werken we in vwo 3 bij natuurkunde anders dan anders. De leerlingen van de twee parallel-klassen krijgen tegelijkertijd les in een blokuur begeleid door twee docenten. Deze twee docenten behandelen ieder een ander onderwerp op dat moment. Je mag als leerling zelf kiezen welk onderwerp je gaat doen. Hiervoor kun je kiezen uit de twee onderwerpen die op dat moment aangeboden worden door de docenten, maar je kan ook onderwerpen op zelfstudie gaan doen, aan de hand van beschikbare videolessen.
Je moet aan het einde van het jaar minstens 5 hoofdstukken basisstof beheersen (zie hiervoor het overzicht hieronder). Bij ieder onderwerp hoort ook een praktische opdracht (PO) en een andere verdiepings- of verbredingsopdracht. Dit zijn handelingsdelen die ten minste voldoende beoordeeld moeten zijn.
Zijn de basis-onderwerpen af, dan mag je het zesde hoofdstuk gaan doen of in de les "Arduino the Game" gaan spelen.
Blokuur
De indeling van het blokuur (90 min) is als volgt:
- 5 minuten inloop en opstarten (check-in)
- 30 min – Uitleg van docent A, bij docent B zelfstudie
- 20 min – Zelfstudie bij beide docenten
- 30 min – Uitleg van docent B, bij docent A zelfstudie
- 5 minuten uitloop (check-out)
Dit heeft als gevolg dat je of 30 minuten uitleg krijgen en 50 minuten zelf aan de slag kan gaan met opdrachten en/of practica. Of dat je 2 keer uitleg volgt en daartussen 20 minuten zelf werkt. De practica moeten je dan gedeeltelijk buiten de lessen om uitvoeren.
Coaching
Iedere leerling voert iedere 2-4 weken een coachingsgesprek met een van de docenten. In dit gesprek bespreek je de doelen die je hebt, je planning en alle zaken waar je tegenaan loopt. Het gesprek vindt meestal plaats in groepjes van 2-5 leerlingen.
Toetsen
We gaan dit jaar een hoop minder toetsen afnemen dan je gewend bent. Wel zijn de toetsen langer dan normaal.
Aan het einde van iedere periode krijg je een toets van 90 minuten. In deze toets zitten alle 6 de onderwerpen. Je hoeft niet alle 6 deze onderwerpen te maken, dat red je ook niet in de tijd.
Je kiest per periode steeds zelf welk onderdeel je gaat maken. Je kan bijvoorbeeld 2 van de 5 onderwerpen per periode afsluiten. Je hebt dan steeds 45 minuten per onderwerp. Kun je wat meer uitdaging aan, dan kun ook meer onderwerpen proberen af te sluiten in 30 minuten per onderwerp. In dat tempo ben je na 2 periodes al klaar met de basisstof en kun je de laatste periode Arduino the Game gaan spelen. Ook kun je er dan voor kiezen een onderwerp wat niet zo goed is gegaan te herkansen.
"Arduino the Game" geeft ook een cijfer op basis van je voortgang in het spel. Dit cijfer kun je gebruiken om een cijfer van een ander onderdeel te vervangen. Aan het einde van het jaar tellen de 5 beste cijfers mee voor je overgangsrapport.